Bavette van de BBQ

De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook vanglap of flank steak genoemd. De bavette is ‘mager werkvlees’ dat veel beweging heeft gehad, met een grove, lange draad, maar met een echte ‘bite’  en veel eigen smaak.

Een stukje vlees wat in Nederland nog erg onderschat wordt maar verschrikkelijk lekker is.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Bavette- stuk van 1,5 kg
  • olijfolie-
  • peper en zout-

Instructies

Een bavette van de bbq gaar ik indirect. Dus deel de bbq in twee delen door een separator of zet gewoon een baksteen in het midden.

Steek de briketten aan en verwarm de bbq tot ongeveer 120 graden. Smeer de bavette licht in met olijfolie. Steek een kernthermometer in het midden van het vlees. Leg de bavette op het deel van het rooster waar geen kolen onder liggen. Sluit de bbq. Heb je een bbq zonder deksel kan je hem ook afsluiten met extra dikke folie.

Grill de bavette tot een kerntemperatuur van 50 graden voor een mooi medium resultaat. Bij 45 graden is de kern nog rood als je dat lekkerder vindt.

Haal de deksel van de bbq en por de kolen op tot ze rood gloeiend zijn. Grill de bavette nu direct op de kolen tot de buitenkant een mooie bruine grill kleur heeft gekregen. Dit is al met een minuutje per kant.

Haal het vlees van de bbq en pak het in aluminiumfolie. Laat het vlees 15 minuten rusten. Snijd het vlees tegen de draad in mooie plakken. Strooi er wat peper en zout over.

Gaat het vlees niet op? Ook koud in dunne plakjes is het heerlijk op brood.

Facebook
WhatsApp
Print