Tomahawk steak

De tomahawk steak is misschien wel een van de lekkerste stukken vlees van de bbq om samen te delen. Een tomahawk weegt rond de kilo en heeft wel even nodig dus plan je tijd goed zodat de steak klaar is als je overige gerechten ook klaar zijn en je een mooi bord kan opdienen.

Zelf maak ik het bord op met de bijlagen en snijd de steak aan tafel want zo’n pronkstuk wil je jouw gasten natuurlijk wel laten zien.

Ik heb mijn tomahawk geserveerd met kriel gegaard in kruidenbouillon, puree van peen gegaard in witte wijn, gepikkelde paarse peen, stukjes gekookte waspeen en een witte asperge.

Benodigdheden

Ingredi├źnten

  • tomahawk steak- stuk 1 kilo
  • zout en peper-
  • paprika poeder gerookt- 2 el
  • suiker- 2 el

Instructies

Zorg dat de tomahawk op kamertemperatuur is. Strooi zout aan beide zijde over de steak en druk dit zacht aan. Na ongeveer 10 minuten zie je dat er vocht uit het vlees is gekomen. Strooi nu de gerookte paprikapoeder en de peper erover en masseer het zachtjes in. Na ongeveer 15 minuten zijn de kruiden in het vlees getrokeen en strooi je de suiker erover. Laat nog 5 minuten rusten.

Maak de helft van de bbq aan met briketten, we gaan namelijk indirect grillen. Zorg dat de temperatuur ongeveer 160 graden is. Leg de steak op de zijde waar hij niet direct boven de kolen ligt en sluit de deksel van je bbq.

Wacht tot de tomahawk een kerntemperatuur heeft van 50 graden. Haal hem nu van de bbq en stook de bbq flink op. Als je jouw hand niet langer dan 1 seconde boven de kolen kan houden is hij heet genoeg.

Rooster nu de tomahawk direct boven de kolen aan beide zijde. Ongeveer 30 seconde per zijde is vaak al voldoende om de suiker te karamelliseren.

Laat de tomahawk nu op een plank nog 15 minuten rusten.

Facebook
WhatsApp
Print