Short ribs van hert

Als je nog nooit eerder van short ribs hebt gehoord dan mis je een van de heerlijkste dingen in het leven! Short ribs moeten zo zacht zijn dat het vlees letterlijk van het bot valt als je er met een vork langs gaat. De meest voorkomende zijn die van het rund maar ik heb voor dit recept die van hert gebruikt.

Je moet wel een dag van te voren starten ivm het marineren maar dan heb je ook wel weer wat bijzonders op tafel staan.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • short rib- 2,5 kilo
  • verse tijm- 2 el blaadjes
  • olijfolie-
  • handsinaasappel- 1 stuks
  • knoflook- 6 tenen
  • ui- 2 stuks
  • winterwortel- 2 stuks
  • bleekselderij- 2 stengels
  • rode wijn- 1 fles
  • runderbouillon- 1,5 lc
  • peper en zout-

Instructies

Rasp de schil van de sinaasappel, pel de knoflook en hak deze fijn.

Om de marinade te bereiden, doe je de olijfolie, tijm, geraspte sinaasappelschil en de knoflook in een grote afsluitbare zak en doe daar de ribben bij. Wrijf dit marinade mengsel dan in de ribben. Leg de zak een nacht in de koelkast. Voordat je gaat koken, laat je het vlees op kamertemperatuur komen.

Pel en snij de ui in halve ringen, snij de bleekselderij in stukjes, schil de winterpeen en snij in dunne plakjes.

Verwam de oven voor op 150°C. Verhit een koekenpan boven een hoog vuur. Veeg de marinade van de ribben en bestrooi ze met peper en zout, bewaar de marinade. Bak de ribben 6-8 minuten aan beide kanten in porties in de koekenpan tot ze goudbruin kleuren. Verwarm de olie in een grote braadpan of braadslee met een dikke bodem (groot genoeg om de ribben in een enkele laag te leggen). Doe de uien, wortels en selderijstengels in de braadpan met de bewaarde marinade en bak dit 5 minuten boven een hoog vuur. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook, laat het een aantal minuten koken en schraap met een houten lepel over de bodem van de braadpan om de aanbaksels los te maken. Schenk de bouillon erbij, leg de ribben in een enkele laag er in en doe het deksel op de pan of dek de braadslee af met aluminiumfolie. Zet de braadpan 2 uur in de oven. Zet de temperatuur van de oven terug naar 85 graden en laat de ribben nog 2 tot 3 uur doorgaren.

Haal de ribben uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Kook het vocht in tot je een mooie lobbige saus over houd.

Als extratje kan je ze serveren met een cremolata.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print