Picanha van de BBQ

De Picanha heet in Nederland staartstuk en is een driehoekig stuk vlees van 1.300 tot ongeveer 1.500 gram met een duidelijke roomwitte vetlaag erboven op. Het vlees komt van de achterkant van de rug boven de staart. Vandaar staartstuk. Het is een stuk vlees met echt een supermooie smaak met de bite van een mooie steak.

Je hebt voor de bereiding echt een kernthermometer nodig zodat je de perfecte gaarheid krijgt van dit mooie stuk vlees.

Benodigdheden

Ingredi├źnten

  • picanha- 1 stuk +/- 1,3 KG
  • zeezout grof-
  • zwarte peper-

Instructies

Haal de picanha ruim van te voren uit de koeling en uit zijn verpakking. De vetlaag moet mooi egaal en ongeveer 7 mm dik zijn. Als er dikkere stukken opzitten snij deze dan weg.

Snij de vetlaag kruislings in. Dit voorkomt het kromtrekken van je mooie stuk vlees. Bestrooi beide zijde ruim met het zeezout en bestrooi alleen de vleeskant met de zwarte peper.

Laat je picanha 45 minuten rusten zodat de peper en zout hun werk kunnen doen. Nu kan je de bbq voorbereiden. Maak een mooi kolenvuurtje aan een zijde van de bbq zodat je indirect kan grillen. Zet een lekbak in de bbq op de plek waar je de picanha straks gaat neerleggen. Breng de bbq op ongeveer 140 graden.

Dep het vlees droog, steek de thermometer erin en leg het met de vleeszijde op het rooster met de kernthermometer afgesteld op 50 graden. Sluit de bbq.

Na ongeveer 20 minuten zal de juiste temperatuur bereikt zijn. Haal de thermometer uit het vlees, haal het vlees van de bbq en verpak het in aluminiumfolie.

Spreid nu het vuurbed in je bbq uit en stook hem flink op zodat hij echt superheet wordt.

Haal de picanha uit de folie, prik hem aan een vleesvork en houd hem vlak boven de bbq met de vetzijde naar beneden. Nu krijg je een mooi spektakel. Het vet druipt in de bqq en zorgt ervoor dat jouw picanha mooi wordt geroosterd in een zee van vlammen. Draai hem nog even op de vleeszijde zodat deze ook het mooie geroosterde laagje krijgt. We praten hier echt over minuten.

Leg nu het vlees op een plank en snij het haaks op de draad.

 

Facebook
WhatsApp
Print