Soep met mes en vork

Een pot-au-feu is een maaltijdsoep met rundvleesvlees en groenten. Deze wordt als maaltijd in drie gangen opgediend: als eerste de gezeefde en ontvette bouillon, eventueel met croutons; daarnna de stukken vlees en kip met bijvoorbeeld moster en mierikswortelsaus en augurkjes en ten sltte de groenten met afzonderlijk gekookte aardappelen.

Ik heb er een “snelle” variant op bedacht die ik wel in een keer uitserveer met boerenbrood en smeersels. Nog lekkerder is het als je 2 L bouillon van een blokje neemt en 1 L vleesfond.

Lekker het vlees en de groenten eerst en dan de bouillon met brood opeten of gewoon uit de kom opdrinken.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • runderbouillon- 3 liter van blokje
  • sukadelappen- 450 gram
  • drumstick- 6 stuks
  • hamlap- 450 gram
  • winterwortel- 1 stuks
  • bleekselderij- 4 stengels
  • prei- 2 stuks
  • ui- 2 stuks
  • knoflook- 2 teentjes
  • paprika rood- 1 stuks
  • laurierblaadje- 1 stuks
  • kruidnagel- 2 stuks

Instructies

Snij de sukade en hamlappen in stukken van 8 tot 10 cm. Doe samen met de drumsticks de laurier en kruidnagel in een pan met koud water en de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat zachtjes twee en een half uur pruttelen. Als je de kruidnagel en laurier in een thee ei stopt kan je ze er straks makkelijk uithalen.

Schrap ondertussen de winterwortel en snij in plakken van 1 cm dik. Snij de bleekselderij en prei in stukken van 10 cm. Pel de uien snij in kwarten. Pel de knoflook en snij in grove stukken. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij in 8 stukken.

Haal na twee uur de kruidnagel en laurier uit de pan en voeg de groenten toe. Laat nog 30 min pruttelen.

Schep met een schuimspaan vlees en groenten in een grote om en schenk hier wat bouillon bij.

Facebook
WhatsApp
Print