Graved lax
Graved lax is een Scandinavisch gerecht wat letterlijk begraven zalm betekend. Dit deed men in de middeleeuwen om de vis langer houdbaar te maken. De
Haal de tournedos minimaal een uur van te voren uit de koelkast en uit de verpakking om op kamertemperatuur te komen. Ontdooi de gamba’s in 1 uur buiten de koelkast of in 20 minuten in koud water.
Verwarm de doperwten in de bouillon tot ze zacht zijn. Giet af (bewaar kookvocht) en pureer de doperwten door een zeef. Voeg de creme fraishe en een el roomboter toe en roer tot een gladde emulsie. Als het te dik blijft iets van het kookvocht toevoegen.
Snij de venkel in plakken. Blancheer deze en laat daarna goed uitlekken.
Zet de grill of bbq aan voor de gamba’s. Zet een koekenpan op het vuur en verwarm de roomboter.
Bak de tournedos twee minuten per kant en pak ze in folie en leg apart.
Grill de gamba’s ongeveer twee minuten per kant en bak de venkel drie minuten in een eetlepel roomboter in een koekenpan.
Maak met een lepel een streep doperwtenpuree op een voorverwarmd bord. Leg de tourendos in het midden en leg de garnaal hier weer tegenaan. Zet de venkel aan de andere zijde tegen de tournedos en garneer het bord met bijvoorbeeld eetbare bloemen of een soort cress.
Graved lax is een Scandinavisch gerecht wat letterlijk begraven zalm betekend. Dit deed men in de middeleeuwen om de vis langer houdbaar te maken. De
Je start zo’n vier a vijf uur van te voren om de kip te marineren. Je moet voor dit gerecht dus wel wat uurtjes van
Wilde spinazie is steviger van structuur en smaak dan de gewone maar als er geen wilde te krijgen is kan je prima de gewone spinazie