Chicken under a brick

Het belangrijkste keuken hulpmiddel bij dit recept is de baksteen en een bord wat net iets kleiner is dan je koekenpan.

Ik had hier al eens over gelezen maar eigenlijk nooit de moeite genomen om de kip op deze manier te bereiden. Vorig jaar was ik bij een Ierse vriend die dit gerecht voor ons bereid heeft. De smaken trekken heerlijk in de kip en zij komt supermals  op tafel.

Je kent de gedachte wel, had ik dit maar veel eerder al een keer gedaan.

 

 

Benodigdheden

Ingrediënten

  • kip- 1 hele
  • tomaten- 4 stuks
  • ui- 1 stuks
  • knoflook- 4 teentjes
  • basilicum- paar stelen
  • peper & zout- uit de molen
  • olijfolie-
  • paprikapoeder-

Instructies

Snij de tomaten in plakken, pel de ui en knoflook. Snij de ui in plakken en de knoflook in grove stukken.

Snij de kip op het borstbeen in en vouw open. Druk met je hand de kip met de velkant naar boven goed plat. Flink doorduwen zodat de kip zo plat als mogelijk wordt.

Wrijf de kip helemaal in met zout, peper en paprikapoeder.

Zet de koekenpan op half hoog vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in.

Leg de kip plat in de pan met het vel naar beneden. Leg er een bord op en daarbovenop de baksteen om de kip lekker aan te duwen.

Bak de kip 20 minuten. Draai de kip om en bak weer onder het bord met de baksten voor 20 minuten.

Haalde kip uit de pan. Bak in het achtergebleven vet de tomaten, ui en knoflook tot ze zacht en gaar zijn. Voeg de basilicum toe en leg de kip met het vel naar boven in de pan terug.

Bord en baksteen erop en laat zo nog 30 minuten op half hoog vuur verder garen.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print