Pulled pork

Pulled pork is het langzaam garen op lage temperatuur van een groot stuk varkensvlees waardoor het zo gaar is dat je het uit elkaar kan trekken in super zachte stukjes. De varkens procureur of varkensschouder is hier het meest geschikt voor. Je moet er wel even de tijd voor nemen. De avond ervoor kruiden en de volgende morgen gaat het vlees heeft 12 uur op de bbq en daarna nog 16 uur in de oven. Of de gehele tijd op de bbq maar dat kan in de nacht wat lastig worden.

Dus twee dagen ben je er mee bezig maar je krijgt er wel iets geweldig voor teug. De rokerige, zoete smaak met een pitje op de achtergrond is heerlijk.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • varkensprocureur- stuk van 2,5 kg
  • paprikapoeder pikant-
  • bruine suiker-
  • zout-
  • gemalen komijn-
  • cayennepeper-
  • rooksnippers- appel en eikenmix

Instructies

De avond van te voren.

Wrijf de procureur in met paprikapoeder, bruine suiker en zout. Bestrooi ligt met de gemalen komijn en de cayennepeper.

Dek het vlees af en leg in de koelkast.

Dag 1

Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamer temperatuur komen. Verdeel de bbq in twee compartimenten zodat het vlees niet boven de kolen komt te liggen.

Leg aan de ene kant een berg briketten. Aan de andere kant een bakje met water. Steek in een blik of bbq aanmaker 10 briketten aan en wacht tot deze mooi wit gloeien.

Leg de gloeiende briketten op de kolen in de bbq. Sluit de bbq en wacht tot deze tegn de 100 graden aan is.

Dit kan je goed meten met een elektronische bbq thermometer.

Als de bbq op temperatuur is zet je boven de kolen je rookkistje of als je deze niet hebt je rookhout in aluminiumfolie met wat gaatjes erin. Boven het waterbakje leg je het vlees. Sluit de bbq en laat het vlees vier uurtjes liggen. Hou de temperatuur in de gaten. Deze mag niet boven de 100 graden komen.

Na 4 uur dek je het vlees af met folie en indien nodig vul je het waterbakje bij.

Hou de bbq zo lang mogelijk brandend en op temperatuur. Na 10 of 12 uur zet je de oven op 80 graden. Haal je het vlees van de bbq en smeer je het riant in met bbq saus. (recept staat op de site onder bijgerechten) Pak het vlees goed in de folie en leg in een schaal in de oven.

Dag 2

Aan het eind van de dag is je pulled pork klaar. Haal hem uit de oven. Pak hem voorzichtig uit en leg hem op een plank. Trek met twee vorken het voorste deel los en serveer met de bbq saus.

Pulled pork is heerlijk op een pistolet of met krieltjes en een frisse salade als hoofdmaaltijd.

 

Facebook
WhatsApp
Print